הביטים קבליים וקלאסיים, בדרך פעולת הרפלקסולוגיה

 




הטיפול הרפלקסולוגי יעיל, אך כיצד הוא משפיע? ישנן מספר תיאוריות המנסות להסביר את דרך פעולתו. אסקור בקצרה את ההסברים העיקריים המוכרים, ואחר כך אשתדל להאיר את דרך פעולתה של הרפלקסולוגיה מן ההיבט הקבלי, על פיו מוסברת "רפלקסולוגיית האחד".

     התיאוריה העצבית: נקודות הרפלקס בכפות הרגליים ובכפות הידיים, נמצאות בקצות עצבים הקשורים לאיברים השונים בגוף. הטענה היא שהקשר נעשה דרך חוט השדרה, באופן כזה שלחיצה על נקודת רפלקס של איבר מסוים מגרה עצב המוביל לחוט השדרה; משם מועבר הגירוי לאזור הקשור לאיבר במוח הגדול, ומשם אל איבר המטרה שלנו. למיטב ידיעתי, לא נמצאו מסלולים עצביים כאלה והתיאוריה לא הוכחה.

     תיאוריית הסאנאל (SANAL): לתיאוריה זו של הפרופסור הקוריאני קים בונג האן מספר הסברים. אחד מהם מדבר על מערכת של תאים דמויי ביצה המלאים בחומר הנקרא סאנאל. חומר זה עשוי מ R.N.A, D.N.A, מים, חלבונים ואלקטרוליטים שונים. תאי הסאנאל מחוברים ביניהם ב"רשת תקשורת" המרשתת את הגוף ויוצרת קשר של מידע והשפעה בין איברים שונים. הפעלת לחץ בנקודות הרפלקס שבכף הרגל או היד, מעבירה גירוי מאזן לאיבר המטרה. למיטב ידיעתי, לא מצאו מדענים אחרים רשת זאת.

     התיאוריה האנרגטית: זוהי התיאוריה המוכרת ביותר והנלמדת ברוב בתי הספר לרפלקסולוגיה. על פי הסבר זה, ישנו קשר אנרגטי בין אזורי הרפלקס שבכפות הרגליים והידיים לאיברי הגוף השונים. בתחילת המאה העשרים טען ד"ר ויליאם פיצג'ראלד, שיש לחלק את הגוף לעשרה אזורי אורך המתחילים מבהונות הרגליים ומגיעים אל הראש. מכל בוהן מתחיל קו אנרגטי אחד. אם אנו לוחצים על איזור מסוים בכף הרגל, אנו משפיעים על האיברים הנמצאים באותו ערוץ אנרגטי. בדומה, ניתן לראות עשרה ערוצים היוצאים מאצבעות הידיים ומגיעים אל הראש, כאשר באזור חגורת הכתפיים הם מתחברים לערוצים העולים מן הרגליים.

     ההסבר הקבלי: לצורך הסבר זה, אשלה פנינים אחדות מימה העמוק של הקבלה: בתהליך הבריאה, יצר האין-סוף ברוך הוא עשרה כוחות, עשרה סוגי אנרגיה, שמפעילים את היקום ואותנו. כוחות אלה נקראים "ספירות". שמותיהן: כתר, חכמה, בינה, (דעת), חסד, גבורה, תפארת, נצח, הוד, יסוד ומלכות. כל ספירה יוצרת חלק מסוים בגוף. רגל ימין נוצרת על ידי ספירת נצח, ורגל שמאל, על ידי ספירת הוד.

     הספירות נצח והוד, מכוונות את תהליך ההתפתחות והיצירה של האדם החוצה, אל ההגשמה. נובע מכך, שהטיפול בכפות הרגליים מסייע לאדם להגשים את עצמו ולכן, להיות מסופק ומאושר יותר. ספירת הנצח מאפשרת לנו להיות החלטיים ובעלי רצון להצליח ולהגשים את יכולותינו ואת כישרונותינו. ספירת ההוד נותנת לנו כוח להתמיד ולהתגבר על כל המכשולים בדרך להגשמתנו האישית ולהגשמת ייעודנו – תרומתנו לעולם.

     בהוויה, קיימים הממדים האלהיים והממדים הנבראים. מקובלים מכנים את הממדים האלהיים: "אין-סוף" ו"אצילות", ואת הממדים הנבראים: "בריאה", "יצירה" ו"עשייה". ממד הבריאה מעניק לנו את יכולת המחשבה ואת הגדרתנו העצמית. ממד היצירה מסייע לנו להגיע לאיזון רגשי, ואילו ממד העשיה מעניק לנו את הויטאליות, את כוח החיים המאפשר לנו לשהות בתוך גוף פיזי...






     בהקשר לכך, שואל רבי משה קורדוברו (1522 – 1570), מגדולי מקובלי צפת ואחד מרבותיו של האר"י הקדוש, בספרו המונומנטאלי פרדס רימונים (שער הנשמה), מדוע אנו יכולים להניע בקלות את אצבעות הידיים שלנו, ואילו את בהונות הרגליים אנו מתקשים להניע? תשובתו היא, שאצבעות הידיים קשורות לממד האלהי הקרוי אצילות. בממד זה נוצרו עשר הספירות; כל אצבע קשורה לספירה מסוימת. עשר בהונות הרגליים קשורות לעולמות הנבראים (בריאה, יצירה ועשייה). הקושי בהנעת הבהונות מראה על מיעוט יכולתו של הנברא לעומת הבורא.

     מדבריו ניתן ללמוד כי כפות הרגליים מקשרות את האדם אל עולמות הבריאה, היצירה והעשייה; כלומר, אל יכולת ההבנה שלנו, אל הגדרתנו האישית, אל האיזון הרגשי, אל הבריאות ואל כוח החיים. כפות הרגליים מאפשרות לנו ליישם תובנות רוחניות גבוהות באופן מעשי ולהוציא את כישרונותינו מן הכוח אל הפועל.






     בהסבר אופן הפעולה, שייכת "רפלקסולוגיית האחד" לאסכולה האנרגטית: עשר הספירות מעבירות שפע לעולם דרך צינורות אנרגטיים המכונים "עץ החיים". בדומה, עשר הספירות בונות את גופינו ומעבירות שפע \ אנרגיה בין אזורי הגוף השונים, באמצעות מערכת ערוצים \ מרידיאנים בתבנית "עץ החיים".

     כפות הרגליים והגוף, מחוברים ביניהם באותה מערכת ערוצי שפע וכך, מגע בנקודות הרפלקס שבכפות הרגליים מעורר את זרימת האנרגיה מן הרגלים אל הגוף ובחזרה. יתירה מכך, היות שבכפות הרגליים נמצאת תבנית הגוף כולו, ניתן לצייר את מערכת הערוצים המחברים את כל אזורי הגוף, בכפות הרגליים בלבד. מגע לאורך מסלולים אנרגטיים אלו, מזרים שפע ומאזן את הגוף כולו.

למותר לציין שגם התיאוריה האנרגטית לא הוכחה עדיין. די לנו בינתיים לראות את התוצאות היפות שנותן הטיפול הרפלקסולוגי. המבקרים טוענים שהשפעת הטיפול מוסברת על ידי אפקט הפלאצבו, שיכול להועיל לכ50% מן המטופלים. מטפל טוב יודע שאחוזי ההצלחה בטיפוליו עשוי להגיע גם ל90% מקרב מטופליו.

     הגם שמחקרים מראים את הצלחת הטיפול הרפלקסולוגי, אין די מחקרים. מחקר קטן שביצעתי בשנת 2003, במסגרת לימודי לתואר שני ב"התפתחות הילד" באוניברסיטת בר אילן, בדק את השפעת הטיפול הרפלקסולוגי על ילדים בעלי A.D.D ו- A.D.H.D במחקר מצאנו השפעה מיטיבה על 22 מתוך 23 הילדים שטופלו. מחקר שני, נערך על ידי בבית חולים. מצאנו בו השפעה מיטיבה של הטיפול הרפלקסולוגי על אנשים עם יתר לחץ דם. מחקר שלישי שבו הייתי שותף, התקיים בלשכת הרווחה באחת הערים בארץ. שם נבדקה השפעת הטיפול הרפלקסולוגי העצמי על הפחתת סטרס במהלך העבודה.

     אני קורא לכל מי שיכול, לערוך מחקרים בנושא חשוב זה שיכול להגביר את רווחת האדם. ככל שיגדל הידע המדעי, תתפוס הרפלקסולוגיה את המקום הראוי לה בחיזוק הבריאות, הרווחה הרגשית, הצלילות השכלית והיכולת הרוחנית של האדם.

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

לימודי תעודה ברפלקסולוגיה קבלית

מעט על רפלקסולוגיה ומדע (ותרגיל לעצירת נשירת שיער)